pondělí 1. srpna 2011

rychle a zběsile

Mým koníčkem jsou auta. To je asi poznat.

Takže jsem zakomponoval ženy mrchy, auta, peníze a závod do jedné povídky.

Znovu bez háčků a čárek, znovu určené pro onu Osobu.

Příjemné čtení těm, co to se mnou vydrželi a ještě je to nepřestalo bavit.

Závod


Cerny mustang duni potemnelou ulici a trava se kolem nej chveje poryvy vetru. Pneumatiky sumi na asfaltu a do prazdne ulice se rozleha temne huceni dvou lestenych vyfuku.
V hovezi kuzi si hovi mlady par, neni vsak videt za cerno cernymi skly. Ford se blizi k benzince a desticky se zakusuji do kotoucu. Auto za mocneho podrazovani zpomaluje a blinkrem dava najevo, kam se presne chysta zajet. Na benzince uz je zivo. Vyzvu k zavodu nikdy nikdo neodmita.
Ridic stahuje tmave okno a posmesne se diva na svou vyzyvatelku. Ta sedi na kapote sveho starickeho mercury cougar 1968 a rukama zalozenyma na prsou mu jasne dava najevo, ze je ji naprosto volny.
Sazka byla vypsana daleko predtim, nez se tu vsichni sesli. Celych 20.000 $.
Zastavil svym cernym orem primo vedle toho o 40 let starsiho auta s mladickou ridickou.
"Tak co? Citis se na to jeste a nebo stahnes ocas mezi nohy a zmizis?" zeptal se posmesne a zatvaril se tak, jako by on chtel, aby ona jeho ocas mezi sve nohy pustila.
Ta to ale nemela v umyslu: "Neboj, ja z boje neutikam", rekla a koketne na nej mrkla.
To ho navnadilo. Sahl do naprsni kapsy sve kosile a vytahl uctyhodny spalicek bankovek, svazany gumickou do vlasu sve pritelkyne, ktera line poposedavala na sedadle spolujezdce v mustangu.
Uz se kolem nich zacal tvorit hloucek zvedavcu. Nekteri vedeli, co se dnes vecer bude dit, nekteri o tom nemeli ani potuchy.
"Tak tedy na start", pronesl starsi sedivy muz, ktery prozatim stal opreny o jeden ze stojanu.
A nyni zacala ta spravna show, auta ruzneho puvodu, ruznych znacek, ctyrvalcova, sesti a osmivalcova, zacala startovat sve motory a vyrazila do nocnich ulic tohoto potemneleho a ticheho mesta.
Kdyz byli pred drahou, sedivy muz zastavil se svou corvette a vystoupil. Draha byla dlouha, zadna ctvrtmile. Auta mela ujet 4 mile hornatou krajinou, plnou zatacek, v noci, v plne rychlosti. Na konci drahy se otocit a pote hned jet zpatky. Kdo to zvladne rychleji, je vitez a dostane vyhru. Penize. Vec, ktera hybe svetem, svrhava vlady, a nebo je drzi pri zivote. A tady jich v tvrde mene bylo dohromady 40.000.
Zavod byl nelegalni, nikdo za nic nerucil.
Auta se za povykovani cumilu postavila na start.
Spolujezdkyne od pilota mustangu vystoupila ven a vzala si k sobe jeho penize. Kdyz mijela cougar, tak si vzala penize od ridicky mercuryho. Na malou chvilku se jejich dlane potkaly a vzajemne si podivali do oci. Jinak zadna emoce.
Potom se postavila mezi auta dopredu a pripravila se na start zavodu.
Motory vytocene do cerveneho pole, vune spatne spaleneho benzinu, krasne divky okolo, povykujici prihlizejici. To je ta prava atmosfera zavodu.
Ruce slecny se vymrstily do vzduchu. Uz to prijde. Cas se zpomalil. Ruce pripravene na radicich pakach, nohy drtici brzdy, pohled na soupere, oci se setkaly, ruce uz jsou ve vodorovne poloze, pripravit na spojku a zaradit jednicku, ruce jsou dole a satek s nim.
Auta vyjela, zadni kola se protocila a svetla zacala mizet v dalce. Za velkeho povzbuzovani.
Mustang i cougar jeli bok po boku. Pak se ridicka podivala na ridice mustangu, usmala se a lehce zpomalila. Ridic se zaradoval a jeste vic pridal. Kdyz Cougar zmizel za zatackou, uz si ridic stangu myslel, ze ma vyhrano.
Ale cougar se otocil a miril zpatky ke startu. K prekvapeni vsech, priletel smykem, ridicka svihem otevrela dvere, spolujezdkyne z mustangu se na ni podivala a stala se z ni spolujezdkyne v cougaru. Holky se na sebe dlouze podivaly a pak se polibily.
Za veseleho smichu se vsemi penezi se vydaly na cestu. Uz nikdo nepovzbuzoval, vsichni onemneli.
Jen ridic mustangu hnal motor do omezovace, protoze si myslel, ze jeste jede zavod, ktery uz davno nebyl zavodem...

Žádné komentáře:

Okomentovat