úterý 6. prosince 2011

tvořivá nálada

Dnes se mi nějak nechce spát, tak mám tvořivou náladu. Zkusím napsat další ze zvrhle zamilovaných povídek. Uvidíme, zda se mi to podaří...

Miluje ji. Poznal ji asi před rokem, byla nádherná. Plesové šaty jí splývaly s jejími krásnými nohami, útlý pas obepinal kožený pásek a bílá látka působila jak čerstvě padlý sníh. Kontrastovala s tmavě opálenou kůží této krásné ženy. Byla tam s generálem. On, vládce této banánové republiky, si nesl na prsou četná vyznamenání a vykračoval si jako páv se svou ozdobou.
Scházeli ze schodů. Podpatky jejích střevíčků hlasitě klapaly halou a všichni hosté k té krasavici obraceli zrak. Muži i ženy. 
Propadl její kráse ihned. Její inteligenci a šarmu v zápětí. Byla tak zábavná, kontrovala v diskusích s tak nonšalantní lehkostí, až se tomu nechtělo věřit.
Během večera ji opustil, aby se věnoval dalším hostům na této oslavě. S tolika se ještě musel potkat. Nechtěl se od ní vzdálit.
Zrovna byl v družném rozhovoru s ministrem financí a téměř na tu ženu zapomněl. Najednou však bylo ticho. Bylo slyšet tlumenou hádku a ona, bohyně krásy, dala generálovi ukázkovou facku. Plesknutí proběhlo celou místností jako elektrický výboj. Generál se rozzuřil a silnou ranou otevřenou dlaní ji poslal k zemi.
Chtělo se mu zakročit, ale byl tu jen hostem z jiného státu. Neměl žádnou moc, žádné právo zasáhnout. Ale u srdce ho bolelo, bodalo.
O pár týdnů později ji viděl znovu. Krásná byla stále, ale pod nánosy makeupu byly patrné stopy ran. Tvrdých. Již nebyla tak veselá, stále vedla konverzaci na úrovni, ale jako by z ní vyprchala část života. I když se smála, její oči byly smutné.
U stolu s občerstvením se potkali poprvé sami. Prohodili pár bezvýznamných frází a potom nevydržel a porušil veškeré společenské konvence. Stočil hovor na událost, která se stala na narozeninovém plese generála. Oči se jí zaleskly slzami, omluvila se a odešla.
Ještě několikrát se potkali, vždy si našli chvilku v nabitém programu a byli spolu někde sami, bokem, povídali si o všem možném i nemožném. Potajmu se dotkli sem tam prstů na ruce toho druhého a jinak na sobě nikdy nenechali nic znát. Každý z nich se potom šel bavit někam jinam, aby nebudili podezření.
Ve své hlavě ale už připravoval plán. Již ji nechtěl vidět s ranami v obličeji, modřinami na rukou, a co je horší, nechtěl cítit bolest v její duši.
On, bohatý obchodník, si pro ni přijde. Do jeho domu. Odveze ji a budou spolu šťastní.
Na jedné oslavě jí řekl, že ji odveze. Aby si sbalila jen věci, které se nedají nijak koupit. Ať je připravená. Jen jí neřekl kdy a jak. Je to tak lepší. Co kdyby jí to vyklouzlo, co by pak dělal generál?
Za necelé tři týdny bylo komando připravené. V noci vtrhli na pozemek diktátora, zneškodnili stráž. Byla zrovna u něj v posteli. Ticho všude v domě, ani na pozemku nezaštěkal jediný pes. Vůbec se nedalo tušit. Jen měsíc pokojně osvětloval generálovu ložnici, když tam vtrhli černí zakuklenci. Tiše, aby se neprobudil ho obestoupili a pak se na něj vrhli. Hned se sápal po pistoli, ale neměl sebemenší šanci. A ona, bez makeupu, s modrožlutým obličejem se na něj podívala, usmála se, a uřízla mu jeho chloubu...
Z pokoje si vzala malý kožený kufřík plný věcí po rodině. Ještě plivla směrem, kde tušila tu zrůdu, nyní křičící v agonii a nastoupila do jednoho ze čtyř vrtulníků, které se neslyšně snesly na velkou zahradu za domem. Komando se sbalilo a odletěli. Teprve ve vrtulníku jí poprvé objal a stydlivě políbil. Ona se na něj vášnivě přisála a nechtěla ho již nikdy pustit.
Dnes už je to jen šedá vzpomínka, kterou připomíná jen malá jizva v obočí té krasavice. Je nyní matkou.
A v obýváku na zdi visí obrázek s její rodinou před domem, který generál vypálil do základů před tím, než si ji odtáhl do svého sídla...

Žádné komentáře:

Okomentovat